Hur hittar man en bra elektriker?

När man vill få ett elarbete utfört i sitt hem eller på sin arbetsplats till exempel så gäller det att man har personer som vet vad dem gör som utför arbetet åt dig.

Men hur hittar man en bra elektriker då och hur kollar jag referenser?

Att hitta en bra elektriker kan vara väldigt svårt och framförallt att välja ut vilket företag du ska anlita bland dem du hittar.

Här får du några tips på hur du hittar en bra elektriker och elföretag:

 1. Börja med att gå in på google.se och gör en sökning på ”hitta elektriker”. I sökresultaten får du upp ett stort antal sidor som listar olika elföretag och elektriker på din ort. Vi rekommenderar att du använder dig av installatörsföretagen
 2. Gå in på hemsidan och sök på din ort, t ex ”Borås”
 3. Välj ut 3-4 st. av sökresultaten du får
 4. Gå nu in på Elsäkerhetsverkets e-tjänst för att kontrollera elinstallationsföretag https://e-tjanster.elsakerhetsverket.se/foretag/kolla-elforetaget
 5. Skriv in de uppgifter som krävs i e-tjänsten. Sen får du upp väldigt bra och framförallt viktig information om det företag du sökt på.

Nu när du har kommit så långt att du har hittat 3-4 elföretag och även kontrollerat dem så är det dags att ta in referenser på dem olika företagen. Alla seriösa elinstallationsföretag och elektriker har idag sin egen hemsida där dem presenterar sig själva som en elektriker stockholm. Här bör också en sida som handlar om tidigare utförda arbeten och referenser finnas – försök få kontakt själv med någon av dem som har ställt upp som referens på hemsidan. Lyckas du inte med det så kontakta elföretaget i fråga och be om referenser – var noga med att du själv vill kontakta dem och inte få något skickat till dig via mail t ex. Tänk att dem borde vara transparenta.

Gör nu ditt val baserat på den information om elektrikeristockholmslän.se som du själv letat fram och som fått via referenserna du frågat efter.

Glöm inte att du bör skriva ett avtal mellan dig och det elföretag du valt ut för att få utföra elarbetet i ditt hem. Hur du skriver ett avtal hittar du också på internet med elektriker stockholm annars kan du vända dig till en fackman som kan hjälpa dig vidare. Sedan den elsäkerhetslagen kom i juli 2017 så kommer säkert flera av dem företag i stockholm du kontaktat att komma med ett förslag på avtal.

Tips på vad du behöver tänkta på i ett avtal med ett elinstallationsföretag:

 • Startdatum
 • Slutdatum
 • Vad som ska utföras
 • Kopior av aktuella och giltiga tillstånd
 • Ditt ansvar (du äger huset och har ansvaret för all elinstallation i huset)
 • Företagets ansvar
 • Intyg att dem följer de regler och riktlinjer som finns för arbetsmiljö, anställningsregler, säkerhet och annat
 • Garantiåtaganden – försök få med något som ger dig en garanti på arbetet

 

Hoppas att du fått lite hjälp och tips inför ditt val av elinstallationsföretag inför elarbetet.