Vad är VVS, rörläggeri och rörmokare?

Har det skitit sig i badrummet? Eller kanske köket? Det är sådant som händer ibland och är förmodligen inget att oroa sig över – så länge du får tag på en bra rörläggare innan det blir översvämning. Vart skall man vända sig för att hitta bra rörläggare? Jag skulle rekommendera att man använder sig av en sökmotor såsom Google för att få tag på en rörläggare. Bor man i en någorlunda stor stad så kommer det upp ett flertal träffar när man googlar på rörläggare, rörmokare eller VVS-montör, och dessa termer är utbytbara, vilket innebär att de betyder samma sak.

VVS-System

VVS är beteckningen för värme, ventilation och sanitet som då innebär att systemet omfattar allt som har med värme, ventilation, vattenförsörjning och avlopp att göra, vilket gör att rörläggare räknas som VVS-montörer även om de inte alltid arbetar med värme och ventilation också. VVS är en stor bransch med ca 1000 konsultföretag och 2000 entreprenadföretag i världen. I Sverige heter branschorganisationen för VVS – VVS Företagen. Det finns två tidskrifter som rapporterar om branschen dessa heter Energi & Miljö och VVS Forum.

Svenskar tog brons i VVS-VM

Under Yrkes-VM 2017 lyckades Sverige sno åt sig en pallplats i tävlingarna som rörde VVS-installation. Mästerskapet hölls i Abu Dhabi och blev en stor lycka för svensken Björn Landin som uppvisade stor förståelse för yrket och högsta kvalitet i sin yrkeskategori. På tävlingen fanns ca 140 000 anhöriga, journalister och coacher i publiken. Detta var 44:e gången tävlingen hölls och sedan starten har Sveriges yrkeslandslag knipit åt sig hela 70 medaljer. Bland annat då rörläggare, rörmokare, snickare, golvläggare m.fl.