Posted on

Därför ska du välja en autoklav

En autoklav är ett väldigt effektivt verktyg om du snabbt vill kunna sterilisera verktyg till exempel på ett sjukhus eller på ett laboratorium. Dock kan inte vem som helst sköta en autoklav utan det kräver utbildning och att man följer vissa rutiner. Om man arbetar på ett större sjukhus kan den definitivt vara användbar, dock bör det endast vara ett par ur personalen som hanterar den och samtliga verktyg.

Så fungerar en autoklav

Den vanligaste typen av autoklav styrs med en het ånga som steriliserar samtliga verktyg. Det finns både små varianter som påminner om en bordsdiskmaskin och större versioner som står direkt på golvet. En fördel med autoklav är att ånga är det miljövänligaste sättet du kan sterilisera verktyg på idag. Genom att välja en autoklav gör du alltså klimatet en tjänst samtidigt som du enkelt kan se till att dina verktyg är redo att användas utan risk för infektioner. Man måste uppnå en viss temperatur för att det ska verka. Den beräknas vara 134˚C under en tidsperiod på tre minuter. Om man ska sterilisera något som är gjort i textil måste man ha en särskild autoklav som är anpassad för detta material.

Utför regelbundna kontroller

När du väl har köpt en autoklav är det viktigt att den kontrolleras med jämna mellanrum för att säkerställa att den fortfarande fungerar. De flesta autoklaver har ett speciellt program där man kollar läckage. Det bör köras minst en gång i veckan. Då kollar man att allt är tätt och att det inte läcker ut ånga någonstans. Man bör även städa igenom autoklaven minst en gång i veckan med ett rengöringsmedel som rekommenderas av tillverkaren. Eftersom det oftast handlar om sjukhusinstrument är det verkligen viktigt att sköta om autoklaven enligt rekommendationer för allas säkerhet. Är man säker på att man har tiden till detta finns det dock inget bättre alternativ att välja inom sjukvården och laboratorium.

Välj en autoklav med rätt klassificering

Det finns flera olika typer av autoklav på marknaden och det är viktigt att välja en klassificering som är anpassad efter de verktyg och saker som ska steriliseras. Som vi nämnde tidigare är textiler lite känsligt och går inte att sterilisera i alla maskiner. Normalt så köper du din autoklav av en återförsäljare som är specialiserad på medicinsk utrustning. De kan därför ge dig råd om vilken autoklav du och din arbetsplats bör satsa på. Därför är det viktigt att du som användare har koll på vilka verktyg som ska steriliseras och även hur många åt gången.