Posted on

Vanliga frågor vid en taktvätt

Vad innebär egentligen en taktvätt? Det finns många frågor att ställa sig och här kommer vi gå igenom ett antar frågor som du säkerligen kommer att få upp i huvudet när du har beslutat dig för att ta tag i en taktvätt av ditt tak.

Försvinner påväxten direkt efter en behandling vid en taktvätt?
Svaret är nej, mossan försvinner inte direkt efter en taktvätt utan det tar ungefär 2 månader men den det är bara rester som sitter kvar så länge. Däremot kan man använda sig av en ångtvätt i sin taktvätt och då känns taket mycket renare direkt efteråt. Laven på taket kan ta så långt som upp till tio månader för att försvinna medan de alger som eventuellt har växt försvinner med en gång.

Har man tak som är gjort utan lertegel så får man bara använda ett viss ämne till detta då lertegel tar sån skada av andra medel. Det gör att det kan ta längre tid för påväxten att försvinna från taket. Självklart blir teglet finare med en gång efter en taktvätt men i vissa fall tar det ett år innan man har fått ett fint resultat.

Kan man utföra en taktvätt vid dåligt väder?
Man kan göra det men det är förenat med livsfara eftersom att påväxt på taket blir extremt halt vid regn och vind kan göra att man tappar balansen så man avråder starkt att utföra en taktvätt när det är dåligt väder.

Hur lång tid kan det gå innan jag måste göra en ny taktvätt?
Genomför man sin taktvätt med gbgtakochfasad.se så kan det gå upp till fem år innan man måste upp där igen. Många firmor lämnar även garantier på detta. Däremot har du varit slarvig så kan du behöva genomföra en taktvätt efter bara 2 år igen.

Kan man förebygga påväxt?
Absolut! Det sparar både tid och pengar och håller taket snyggt genom att genomföra en taktvätt med bara medel då och då innan man har fått en påväxt.

Hur vet man om taket är i gott skick för en taktvätt?
Ja det är ju inte alla tak som klarar en taktvätt, är man osäker så kan man ringa dit en fackman som undersöker detta. Det man gör då är att titta på om taket har några skador, om det tar in mycket fukt, vilket skick pannorna är i osv.

Kan man använda en högtryckstvätt vid en taktvätt?
Ja det kan man men det är inte alla tak som klarar det då de kan ta skada, i många fall är det bäst att använda sig av en ångtvätt eller helt enkelt en sopborste om man är osäker på takets hållbarhet.