Posted on

Tumregler för att lyckas med köksrenoveringen

En köksrenovering kan innebära mycket gott. I en global undersökning svarade svenskarna att de äter mer hemlagad mat, äter mer frukt och grönt och spenderar mer tid med familjen i köket efter en renovering. För att resultaten ska bli så goda, så krävs det att din köksrenovering är ordentligt genomtänkt.

Håll i pengarna

Innan du börjar med planeringen – analyseramarknaden. Bör du göra en storrenovering eller en mindre upputsning? Kostnaden för en köksrenovering kan variera från allt mellan 15 000 och 500 000 kronor, beroende på vad man vill göra. Den sistnämnda summan är ovanlig, men om du till exempel ska ha exklusiva material, byta planlösning, ändra vatten- och elinstallationer, installera dyra vitvaror så drar pengarna iväg snabbt.

Om du tänker att du ska få tillbaka din investering vid försäljning så gäller det att köpa prisvärda material. Det som attraherar, men som inte är för dyrt.

Renovera i enlighet med hemmet

Alla hus har sin egen karaktär. Försök jobba med den, istället för emot den. När köket ska få en helt annan stil än vad huset är byggt för, bäddar det för höga kostnader och vissa komplikationer. Dessutom kan det se ut som att köket inte riktigt ”hör hemma” när din köksrenovering väl är klar.

Måste du flytta på VVS-installationerna?

Att flytta diskho och diskmaskin gör att kostnaderna snabbt drar iväg, och då speciellt i lite äldre byggnader. Försök att planera din köksrenovering med https://badrumsrenoveringargöteborg.se nuvarande vatteninstallationer i åtanke. Om det inte går – så var beredd på att priset kommer öka en hel del.

Planlösningen och triangeln

Man brukar säga att det finns ett triangelliknande mönster i kök. Detta syftar på hur man arbetar, och att man går mellan kylen, spisen och diskbänken. Dessutom bör diskmaskinen vara nära diskbänken. Att bära droppande disk mellan bänk och maskin kan bli mycket frustrerande på lång sikt. Lägg ned omsorg och tid på detta – det här utgör en väsentlig del av grunden i ett kök.

Behöver du slänga skåpen?

Om nuvarande köksluckor är av ett kvalitativt material och fungerar bra, kan det vara onödigt att göra sig av med dem. Istället kan det helt enkelt räcka att måla om dem i en snygg färg. Vidare kan man byta kökshandtag till knoppar eller ”draghandtag”. De finns i många olika modeller och färger, och är dessutom inte särskilt dyra. Även för en stor köksrenovering, med många luckor, blir det inte en särskilt stor investering att tala om.